Voiko pikavippejä käyttää “oikein”?

Sellanen on musta ollut hyvin erikoista, että kun mainitsen jollekulle käyttäväni ja ottavani noin pari kertaa vuodessa pikavipin, he ovat lähes aina järkyttyneitä. Tuntuu välillä että olisi juuri kertonut heille diilavansa huumeita ja myyvänsä itseään kadun kulmassa. Melkein kaikilla tuntuu olevan vähän samanlainen kuva pikavipeistä kuin huumeiden kokeilusta, että kun sen on kerran tehnyt, takaisin paluuta ei enään ole. “Say goodbye to your life!”

Okei, myönnän että pikavipit aiheuttavat omat ongelmansa, ja nuoriin kohdistuva pikavippien myynti on mielestäni melko noloa ja vaarallista. Pitäisikö pikavippejä tarjota 18 vuotiaille, no melkein sanoisin että ei, vaikka se laillista onkin. Kuitenkin kun ihmiselle kertyy hieman sitä älyä tuonne pääkoppaan, voi mielestäni pikavippejä ottaa ja hyödyntää aivan hyvin, ilman että se tarkoittaa sitä, että jäät johonkin velkakierteeseen josta paluuta ei enään ole. Nämä lainat ovat vaarallisia väärinkäytettyinä, mutta mielestäni hyviä järkevästi hyödynnettynä.

pikavipit

Otetaan vaikka esimerkki omasta elämästäni. Olin varmaan joku 24 vuotias, kun yhtäkkiä tuli tosi monta rahantarvetta peräperään. Eka hajos tiskikone, sitten oli ongelmia auton kanssa, ja lopuksi piti vielä hieman laittaa remonttia kämppään että se pysyisi käytettävänä. Bye bye säästöt. Ongelma tuossa on se, että se on vaikea olla tekemättä noita korjauksia. Olisihan sitä voinut sanoa heippa autolle, jolloin olisi ollut tosi vaikea mennä töihin sitä rahaa tienaamaan.

Osa varmaan saa lainattua rahaa helposti vanhemmiltaan, ja hyvä heille, mutta tälläisenä köyhän perheen lapsena ei sieltä sitä rahaa liikena tuosta vaan hetkessä. Oisin voinut myydä jotakin, joo mutta siinäkin olisi mennyt aikaa ja paljon vaivaa, että olisi saanut jotakin myyty noin 1000 € edestä. Lisäksi kun miettii, että moni tavara on käytössä huomattavasti arvokkaampi kuin myydessä, olisi tästä jäänyt pahasti tappiolle.

Pankista lainaa, no ehkäpä. Ei sitä usein kuitenkaan kovin helposti irtoa, jos ei ole hyvät suhteet ja vahvat vakuudet. Loppujen lopuksi tollanen pikavippi oli kaikkein helpoin tapa saada toi tonni noin 3 viikon ajaksi, ja sit maksaa se takaisin. Vaikka noi kaikkien pelottelemat isot korot on vuositasolla isot, niin kun maksaa summan takaisin 3 viikon päästä, niin ei se edes ole kauhean kallista. Oisinko maksanut takasin sitten joku 1070€, kun olin lainannut 1000 €. 70 € kustannus oli pieni hinta vaihtoehtoihin verrattuna, varsinkin tuohon myymiseen tai panttaamiseen.

Tämän takia pikavipeillä on mielestäni huonompi maine kuin pitäisi, koska aina nostetaan esiin vain nuo kauhutarinat. Tämän takia myöskään niitä viisaasti käyttävät eivät halua asiaa mainostaa, jolloin heistäkään ei kukaan kuule. Suomalaiset ottavat kuitenkin tuhansittain näitä vippejä joka kuukausi, eivätkä katuojat ainakaan vielä ole täynnä niiden kokeilijoita.

Kyllä, niitä ei kannata ottaa harkitsemattomasti ja hurvitteluun. Kuitenkin niistä on paljon apua tietyissä tilanteissa, kun sitä palkkapussia tarvitsee odotella ja rahaa tarvitsisi nytten. Niitä kannattaakin ajattella eräänlaisena palkan ennakkona, josta täytyy maksaa sitten pieni korvaus. Tähän tarkoitukseen ne ovat hyvä apu, ja itse ainakin tulen varmasti ottamaan niitä jatkossakin.